Sommige cliënten komen al te lichtvoetig binnen. Ze zweven bijna letterlijk boven de grond. Lichaam en geest lijken van elkaar gescheiden om de pijn die zich heeft vastgezet in hun lichaam niet te hoeven voelen.
Blog
Thuis
Wanneer voel je je thuis? Wanneer ben je thuis? Is het genoeg om een plek te hebben waar je kunt wonen? Heb je familie en vrienden in de buurt nodig om je thuis te voelen? Voor mij heeft thuis te maken met de plek waar ik mijn wortels kan verankeren.
De stilte in jezelf
Wanneer de cliënt na afloop weer rechtop zit heerst er stilte en rust. Als hij uiteindelijk spreekt komen de woorden langzaam en hij beperkt zich tot de essentie. ‘Dit is waar ik al die tijd naar op zoek was en nu heb ik ervaren dat het er altijd al is geweest: de stilte in mijzelf”.
Angst
Angst is haar thema. Haar hoofd gaat met haar aan de haal en ze vertrekt uit haar lichaam. Zonder haar lichaam bestaat ze alleen uit angst en krijgt de angst grip op haar. Niet voelen was haar redding toen ze klein was, maar inmiddels zit het haar in de weg. Niet voelen blokkeert ware verbinding met de mensen om haar heen,
Overtuigingen
Ze voelt zich vaak eenzaam en ze begrijpt dat contact leggen met anderen van haar moet uitgaan. Toch lukt het haar niet om nieuwe mensen open tegemoet te treden. ‘Ik weet het allemaal wel, maar het lukt me maar niet om ernaar te handelen’ zegt ze. Geregeld hoor ik dat zeggen in mijn praktijk. Mijn cliënten weten veelal veel over zichzelf en hebben al veel aan zichzelf gewerkt. Toch lukt het niet om bepaalde patronen of overtuigingen te veranderen. Het hoofd lijkt los te staan van de rest van het lichaam.
Wijze vrouwen
Vandaag is mijn moeder jarig. Deze verjaardag heeft ze niet gehaald, ze overleed begin dit jaar. Ik voel haar vaag op de achtergrond bij me, alsof ze niet zeker weet of ze bij mij wil zijn. Of is het dat ik niet zeker weet of ik bij haar wil zijn? Misschien ben ik het die haar niet toelaat.
Veiligheid
Ze geeft me een hand, gaat zitten en ik zie haar bevriezen. Het is duidelijk dat er veel verscholen zit achter deze perfecte buitenkant. Het kleine meisje in haar heeft niet de erkenning gekregen die ze nodig had om veilig op te groeien. Hierdoor voelt ze zich altijd onveilig en is ze extreem kritisch op zichzelf. Cliënten die veiligheid missen komen op mijn pad en dat is niet voor niets.
Post-covid
Gelukkig weten steeds meer mensen met post-covid de cranio therapeut te vinden. Zo heb ik al diverse cliënten met post-covid mogen behandelen. De één komt al binnen twee weken na een covid besmetting omdat de vermoeidheid ongewoon lang aanhoudt. De ander omdat ze al voor de tweede keer covid heeft gehad en weet hoe lang het herstel die eerste keer heeft geduurd. Weer een ander komt pas na twee jaar lang worstelen en gedwongen verzuim op het werk. Wat kan ik doen voor mensen met post-covid?
Vertragen
Voor je uit staren, gewoon in het niets, met een leeg hoofd. Wie kan dat nog? Op de lagere school was ik daar een meester in. Dan werd ik vaak wakker geschud door de juf. Ik vond dat uitermate storend en begreep het niet. Waarom moet je de hele dag aan staan? Het is namelijk al heel lang bekend dat vertragen, lummelen of niets doen belangrijk is voor het verwerken van informatie, zelfreflectie, creativiteit en herstel. En toch heerst er een verbod op vertragen. Zeker niet alleen op school, maar ook in het volwassen leven. Of misschien wel juíst in het volwassen leven.
Rauw
Rouw moet rauw zijn, anders werkt het niet. Wanneer je iets te verwerken hebt, moet je dat vol overgave kunnen doen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is het gezegde. Onverwacht word ik overvallen door rouw, maar ik voel helemaal niets. Ik zit op slot en voel alleen een druk op mijn borst waar ik niets mee kan. Ik verstar om niet te voelen en kan geen kant meer op.
Adembenemend
Apneu beneemt je letterlijk de adem. Mensen met slaapapneu stoppen tijdens hun slaap met ademen gedurende tientallen seconden. Sommige mensen hebben zelfs ademstops van meer dan een minuut. Dit kan vijf keer per uur gebeuren, maar ik heb ook cliënten die meer dan 70 ademstops per uur hebben. De gevolgen van ademstops zijn slopend, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.
Frits viel in de categorie ‘ernstige apneu’. Hij zat niet lekker in zijn vel en daarom kwam hij bij Kalendová terecht voor cranio behandelingen. Eerst vanwege een andere reden, maar geleidelijk verschoof de aandacht zich naar zijn apneu.
Wat voel jij?
Als kind had ik vaak last van mijn maag. Dat kon zo erg worden dat ik doodziek op bed lag met een teiltje ernaast. Ik had wel in de gaten dat het gebeurde nadat ik me erg druk had gemaakt, maar alle signalen die daaraan voorafgingen drongen niet tot mijn bewustzijn door. Mijn lichaam ging dan steeds harder schreeuwen totdat het werd gehoord. Ik voelde de signalen pas als ik niet meer verder kon.
Mijn cliënten zijn ook vaak het contact met hun lichaam kwijt. Soms zijn ze zich daarvan bewust, soms ook niet. ‘Wat voel je op deze plek?’ is een vraag die ik geregeld stel tijdens een cranio sessie. Een belangrijke vraag om mensen weer in contact te brengen met hun lichaam en weer te laten luisteren naar wat hun lichaam te vertellen heeft.
Kracht zit in eenvoud
Groots en meeslepend leven, dát wilde ik vroeger. Ik wist niet hoe en het leek me erg vermoeiend, maar toch dacht ik dat ik niet geleefd had voordat mijn leven groots en meeslepend zou zijn.
Bij therapie dacht ik hetzelfde, grote veranderingen, grote stappen en liefst heel snel met behulp van een alwetende therapeut die alles voor me zou oplossen. Inmiddels weet ik wel beter. Ik geloof niet in ‘quick fixes’, ik geloof in diepgang en duurzaamheid. Laat die alwetende therapeut -als die al bestaat- maar zitten, doe mij maar de wijsheid en het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.
Geef jezelf een stem
´Het thema voor de cranio sessie van vandaag is mijn gevoel laten spreken´ zei mijn cliënt. ‘Daar gaat het eigenlijk al de afgelopen twee weken over.’ Van jongs af aan laat hij zich leiden door de behoeftes van anderen. Pas sinds kort kan hij zijn eigen gevoel de voorrang geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar hij voelt hoeveel ruimte en rust hem dat geeft en welk effect dat heeft op zijn relaties.
Ontheemd
Wij ontmoetten elkaar voor het eerst in een restaurant. Ik was gast en zij werkte in de bediening. Terwijl ze de bestelde drankjes neerzette viel het op dat Nederlands niet haar moedertaal was. We vroegen waar ze vandaan kwam. ´Ukrain, five months´ was haar antwoord. Ik was onder de indruk. Gevlucht uit Oekraïne, vijf maanden in Nederland en al volop aan het werk en ondertussen de Nederlandse taal leren.
Slaapapneu
Slaapapneu richt veel schade aan. Niet alleen bij de persoon die slaapapneu heeft, maar ook bij diens omgeving. Mijn cliënt was zijn relatie en zijn werk verloren en was chronisch moe. Hij zag er grauw uit en toonde weinig initiatief.
Woede
Mijn cliënt wordt boos, heel boos. In eerste instantie wordt de boosheid op mij gericht. Haar boosheid raakt mij niet. Ik ben aanwezig als behandelaar, het gaat niet om mijn persoon. Dus ik blijf aanwezig en in contact met het stuk in haar dat om ruimte vecht.