0622085477 jana@kalendova.nl

   Rauw

   door | 18 jan, 2023 | Craniosacraal behandeling

   Rouw moet rauw zijn, anders werkt het niet. Wanneer je iets te verwerken hebt, moet je dat vol overgave kunnen doen. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, is het gezegde. Onverwacht word ik overvallen door rouw, maar ik voel helemaal niets. Ik zit op slot en voel alleen een druk op mijn borst waar ik niets mee kan. Ik verstar om niet te voelen en kan geen kant meer op.

   Gelukkig stond er al een afspraak met een cranio collega voor de volgende dag. Het lijkt mij verstandig om die door te laten gaan. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik hem zou behandelen, maar gelukkig begrijpt hij direct dat het andersom moet zijn. Zodoende lig ik op mijn eigen behandeltafel en kan ik mij overgeven aan alles wat er op dit moment toe doet.

   In het voorgesprek sputter ik nog wat over alles wat anderen mij hebben ´aangedaan´, maar mijn collega leidt mij kundig naar de essentie van mijn pijn en ik besef dat dit niet over anderen gaat, maar puur en alleen over mijzelf.

   In de stilte van cranio voel ik dat veiligheid in mijzelf zit en leegte alleen door mijzelf kan worden gevuld. Alles valt op zijn plaats en ik zweef een tijdje in no-mind en voel me vredig en compleet. Dan begint er iets te schuiven en voel ik iets op mijn borst drukken dat groot en zwaar is. Het blijkt niet van mij te zijn, maar uit mijn familielijn te komen.

   Zoals wordt gezegd dat armoede erfelijk is, kan je ook andere dingen overerven van je voorouders. Dat zijn vaak onverwerkte emoties zoals angst, eenzaamheid, gevoel van verlies, buitenbeentje zijn. Of -zoals in mijn geval- uitsluiting. Familieopstellingen en cranio gaan heel goed samen. Ik krijg de gelegenheid om afscheid te nemen van het grote zwarte ding dat niet bij mij hoort. Door afscheid te nemen van iets wat niet van mij is, bewijs ik niet alleen mezelf een grote dienst, maar ook degene waar het eigenlijk van is. Die persoon is dan pas weer compleet.

   Mijn voorouders hebben hun lot te dragen, ik het mijne. Het belangrijkste inzicht dat ik tijdens deze sessie binnen krijg is dat ik uitsluitend verantwoordelijk ben voor mijn deel, de ander voor haar/zijn deel. Dat is een hele opluchting. Ineens kom ik in beweging en kan ik naar het rauwe van mijn rouw kijken. Er is verdriet over wat er is en over hetgeen er niet is geweest, maar nu is het van mij en kan ik er mee aan de slag, ook al is het nu nog pijnlijk rauw.

   Inspiratie en informatie

   Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

   Recente blogs

   Gerelateerde artikelen

   Geef jezelf een stem

   Geef jezelf een stem

   ´Het thema voor de cranio sessie van vandaag is mijn gevoel laten spreken´ zei mijn cliënt. ‘Daar gaat het eigenlijk al de afgelopen twee weken over.’ Van jongs af aan laat hij zich leiden door de behoeftes van anderen. Pas sinds kort kan hij zijn eigen gevoel de voorrang geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar hij voelt hoeveel ruimte en rust hem dat geeft en welk effect dat heeft op zijn relaties.

   lees verder
   Veiligheid

   Veiligheid

   Ze geeft me een hand, gaat zitten en ik zie haar bevriezen. Het is duidelijk dat er veel verscholen zit achter deze perfecte buitenkant. Het kleine meisje in haar heeft niet de erkenning gekregen die ze nodig had om veilig op te groeien. Hierdoor voelt ze zich altijd onveilig en is ze extreem kritisch op zichzelf. Cliënten die veiligheid missen komen op mijn pad en dat is niet voor niets.

   lees verder
   Woede

   Woede

   Mijn cliënt wordt boos, heel boos. In eerste instantie wordt de boosheid op mij gericht. Haar boosheid raakt mij niet. Ik ben aanwezig als behandelaar, het gaat niet om mijn persoon. Dus ik blijf aanwezig en in contact met het stuk in haar dat om ruimte vecht.

   lees verder

   0 Reacties

   Verzend een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Tweet
   Share
   Share
   Pin