0622085477 jana@kalendova.nl
   Home » Blog » Craniosacraal behandeling » Slaapapneu

   Slaapapneu

   door | 11 okt, 2022 | Apneu, Craniosacraal behandeling

   Slaapapneu richt veel schade aan. Niet alleen bij de persoon die slaapapneu heeft, maar ook bij diens omgeving. Mijn cliënt was zijn relatie en zijn werk verloren en was chronisch moe. Hij zag er grauw uit en toonde weinig initiatief.

   In eerste instantie kwam hij bij me met zijn hond die ongewenst gedrag vertoonde. Bij binnenkomst zag ik direct dat de hond fysieke problemen had en enorm reageerde op de neerslachtigheid van de man. Als we met de hond aan de slag wilden gaan, moest er ook iets bij de man veranderen anders zou hij zijn hond weer meetrekken in zijn eigen problemen.

   Het is niet altijd eenvoudig om met jezelf aan de slag te gaan als je in principe alleen een oplossing voor je hond zoekt. Gelukkig was mijn cliënt bereid om ook aan zichzelf te werken en wilde hij cranio sessies proberen.

   Bij de eerste sessie werd de ernst van zijn apneu direct duidelijk. Hij was uitgeput en viel snel in slaap op de behandeltafel. Nog voordat hij echt sliep sloeg de apneu al toe. Zijn adem stokte en zijn lichaam vocht om zuurstof. Mijn handen voelden hoeveel blokkades zich in zijn lichaam hadden gevormd. Die blokkades oplossen waardoor er meer ruimte in zijn lichaam zou komen was de eerste stap waar zijn lichaam om vroeg.

   Na afloop van de sessie vroeg ik hoe hij zich voelde. ‘Ik voel me niet anders dan anders’ zei hij. ‘Dat is prima’ zei ik. ‘Voel maar hoe het verder gaat de komende dagen en doe rustig aan.’ Bij de volgende sessie vertelde hij dat hij niets had gemerkt. Zijn apneu was er nog steeds. Ik had niet anders verwacht. Een ingrijpende kwaal is niet zomaar als sneeuw voor de zon verdwenen. Beheersbaar zou al geweldig zijn, maar zeker niet te verwachten na een eerste sessie. Hij vertelde wel dat zijn hond hem niet meer elke nacht wakker had gemaakt. Aha, dus zijn hond had al wel iets opgemerkt. Dat is dan toch een enorme verandering na één sessie.

   Een cranio sessie bestaat niet alleen uit de zachte aanraking van mijn handen, maar kan ook bestaan uit een therapeutisch gesprek tijdens de diepe ontspanning die bij cranio hoort. De cellen in je lichaam slaan veel informatie op waar je met je hoofd lang niet altijd bij kunt. Tijdens zo’n gesprek krijgt het lichaam de gelegenheid om zich uit te spreken. Soms blijkt ook dat je veel uit je familiesysteem hebt opgeslagen, waardoor het nu wrikt en je systeem naar een uitweg zoekt door een kwaal te ontwikkelen.

   Cranio is een holistische methode waarbij ik niet alleen naar de kwaal kijk, maar naar het gehele systeem. De kwaal is slechts de uitingsvorm van de oorzaak. Die oorzaak kan liggen op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Waar het zit maakt niet uit. Wat uitmaakt is dat het wordt onderkend en de ruimte krijgt om te transformeren. Mijn cliënt bleek in zijn vroege jeugd overlevingsstrategieën te hebben ontwikkeld om te kunnen omgaan met een moeder die door haar eigen omstandigheden niet in staat was om de veiligheid te bieden die hij als kleine jongen nodig had. Die strategieën gebruikte hij, onbewust, nu op volwassen leeftijd nog steeds. Wat hem toen heeft geholpen, zorgde er nu op volwassen leeftijd voor dat hij apneu ontwikkelde.

   Omdat hij na de nodige cranio sessies afscheid heeft kunnen nemen van zijn oude overlevingsstrategieën begon hij zijn lichaam te voelen en veranderingen op te merken. De mist in zijn hoofd trok overdag op. Alleen ’s avonds kwam die nog voorbij. Hij raakte wat van zijn overgewicht kwijt en kon zelfs twee keer in de week vrijwilligerswerk gaan doen. De apneu was er zeker nog wel, maar in mindere mate dan voorheen. Alleen als hij veel spanning voelde zat het hem nog in de weg.

   En zijn hond? Diens vacht begon weer te glanzen, hij viel niet meer uit naar andere honden en hij sliep de hele nacht door.

   Inspiratie en informatie

   Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

   Recente blogs

   Gerelateerde artikelen

   Vertragen

   Vertragen

   Voor je uit staren, gewoon in het niets, met een leeg hoofd. Wie kan dat nog? Op de lagere school was ik daar een meester in. Dan werd ik vaak wakker geschud door de juf. Ik vond dat uitermate storend en begreep het niet. Waarom moet je de hele dag aan staan? Het is namelijk al heel lang bekend dat vertragen, lummelen of niets doen belangrijk is voor het verwerken van informatie, zelfreflectie, creativiteit en herstel. En toch heerst er een verbod op vertragen. Zeker niet alleen op school, maar ook in het volwassen leven. Of misschien wel juíst in het volwassen leven.

   lees verder
   Kracht zit in eenvoud

   Kracht zit in eenvoud

   Groots en meeslepend leven, dát wilde ik vroeger. Ik wist niet hoe en het leek me erg vermoeiend, maar toch dacht ik dat ik niet geleefd had voordat mijn leven groots en meeslepend zou zijn.
   Bij therapie dacht ik hetzelfde, grote veranderingen, grote stappen en liefst heel snel met behulp van een alwetende therapeut die alles voor me zou oplossen. Inmiddels weet ik wel beter. Ik geloof niet in ‘quick fixes’, ik geloof in diepgang en duurzaamheid. Laat die alwetende therapeut -als die al bestaat- maar zitten, doe mij maar de wijsheid en het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

   lees verder
   Geef jezelf een stem

   Geef jezelf een stem

   ´Het thema voor de cranio sessie van vandaag is mijn gevoel laten spreken´ zei mijn cliënt. ‘Daar gaat het eigenlijk al de afgelopen twee weken over.’ Van jongs af aan laat hij zich leiden door de behoeftes van anderen. Pas sinds kort kan hij zijn eigen gevoel de voorrang geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar hij voelt hoeveel ruimte en rust hem dat geeft en welk effect dat heeft op zijn relaties.

   lees verder

   0 Reacties

   Verzend een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Tweet
   Share
   Share
   Pin