0622085477 jana@kalendova.nl
   Home » Blog » Geen categorie » Geef jezelf een stem

   Geef jezelf een stem

   door | 10 dec, 2022 | Craniosacraal behandeling, Geen categorie

   ´Het thema voor de cranio sessie van vandaag is mijn gevoel laten spreken´ zei mijn cliënt. ‘Daar gaat het eigenlijk al de afgelopen twee weken over.’ Van jongs af aan laat hij zich leiden door de behoeftes van anderen. Pas sinds kort kan hij zijn eigen gevoel de voorrang geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar hij voelt hoeveel ruimte en rust hem dat geeft en welk effect dat heeft op zijn relaties.

   Een relatie tussen twee mensen werkt als communicerende vaten. Geeft de één heel veel dan ontvangt de ander veel, maar geeft minder. Wanneer de één minder gaat geven, krijgt de ander juist meer ruimte om te kunnen geven. Wanner je voelt dat je altijd voor de ander moet zorgen en daar weinig voor terug krijgt, is het tijd om je drie dingen af te vragen:
   1. Hoeveel ruimte neem jij voor je eigen behoeftes?
   2. Hoeveel ruimte geef jij de ander om voor zichzelf te zorgen?
   3. Ben jij verantwoordelijk voor het gevoel van jouw partner/moeder/broer/zus of is die persoon dat zelf?

   De manier waarop jij je verantwoordelijk voelt voor het levensgeluk van de ander is vaak in je vroege jeugd ontstaan. Patronen en overlevingsmechanismen worden vastgezet in het lichaam en kunnen een leven lang meegaan, ook als ze je niet meer dienen. Bovenstaande vragen kan je misschien met je verstand beantwoorden, maar zolang je lichaam daar nog niet van is overtuigd, is het bijna onmogelijk om los te laten en je eigen weg te gaan.

   Mijn cliënt had al veel gedaan om dichter bij zijn eigen gevoel te komen en daar naar te leren handelen. Toch was het nog zeker geen vanzelfsprekendheid voor hem geworden. Mijn hand lag vlak boven zijn middenrif en hij voelde spanning op zijn borst en keel. Spanning die los wilde komen. Langzaam kwam er meer ruimte en kon mijn cliënt precies aangeven wat hij voelde. Soms werd het te spannend en klemde hij onbewust zijn kaken op elkaar. ‘Doe je mond maar een beetje open en adem uit door je mond’ zei ik. Dat deed hij , maar na een poosje zag ik zijn kaken weer verstrakken. Dan maakte ik hem daar bewust van zodat hij zijn kaken weer kon laten ontspannen. Zijn lichaam reageerde met diepe zuchten.

   Onze haan Reimert kwam vlak naast de praktijkruimte staan en zette het op een kraaien. Luid en duidelijk alsof hij wilde zeggen ‘maak je keel open en laat je horen’. Ik kon voelen dat het bindweefsel (fascia) van mijn cliënt in beweging kwam en langzaam maar zeker ontspande. Daar nam ik alle tijd voor zodat alles wat zich daar heeft vastgezet de tijd krijgt om doorvoeld te worden en los te laten.

   Na afloop van de sessie zat mijn cliënt met een glas thee in de hand na te voelen. ‘Ik hoopte dat je lang op die plek zou blijven’, zei hij. Gelukkig deed je dat ook. Wil je me nog even vasthouden?’ Zijn vraag was integer, de kleine jongen in hem wilde nog even gekoesterd worden. Ik hield hem nog even vast. ‘Zonder deze sessie had ik dit niet durven vragen’ zei hij. ‘Ik durf me uit te spreken. Dit gaat nog lang nawerken.’

   Weer alleen in mijn praktijkruimte zat ik ook met een glas thee in mijn hand, in dezelfde kalme gemoedstoestand als die van mijn cliënt toen hij vertrok, en mijmerde nog wat na. Het woord ‘fascia’ komt uit het Latijn en betekent band, bundel of verband. Het is het verband waar het om draait bij deze cranio sessie. Het verband tussen lichaam een geest, het verband tussen mijn cliënt als kleine jongen en als volwassen man en het verband tussen vastzitten en zich niet kunnen uitspreken en de ruimte die is ontstaan door te doorvoelen wat er was en volmondig voor zijn gevoel te kiezen.

   Inspiratie en informatie

   Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

   Recente blogs

   Gerelateerde artikelen

   Adembenemend

   Adembenemend

   Apneu beneemt je letterlijk de adem. Mensen met slaapapneu stoppen tijdens hun slaap met ademen gedurende tientallen seconden. Sommige mensen hebben zelfs ademstops van meer dan een minuut. Dit kan vijf keer per uur gebeuren, maar ik heb ook cliënten die meer dan 70 ademstops per uur hebben. De gevolgen van ademstops zijn slopend, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.
   Frits viel in de categorie ‘ernstige apneu’. Hij zat niet lekker in zijn vel en daarom kwam hij bij Kalendová terecht voor cranio behandelingen. Eerst vanwege een andere reden, maar geleidelijk verschoof de aandacht zich naar zijn apneu.

   lees verder
   Wat voel jij?

   Wat voel jij?

   Als kind had ik vaak last van mijn maag. Dat kon zo erg worden dat ik doodziek op bed lag met een teiltje ernaast. Ik had wel in de gaten dat het gebeurde nadat ik me erg druk had gemaakt, maar alle signalen die daaraan voorafgingen drongen niet tot mijn bewustzijn door. Mijn lichaam ging dan steeds harder schreeuwen totdat het werd gehoord. Ik voelde de signalen pas als ik niet meer verder kon.
   Mijn cliënten zijn ook vaak het contact met hun lichaam kwijt. Soms zijn ze zich daarvan bewust, soms ook niet. ‘Wat voel je op deze plek?’ is een vraag die ik geregeld stel tijdens een cranio sessie. Een belangrijke vraag om mensen weer in contact te brengen met hun lichaam en weer te laten luisteren naar wat hun lichaam te vertellen heeft.

   lees verder
   Vertragen

   Vertragen

   Voor je uit staren, gewoon in het niets, met een leeg hoofd. Wie kan dat nog? Op de lagere school was ik daar een meester in. Dan werd ik vaak wakker geschud door de juf. Ik vond dat uitermate storend en begreep het niet. Waarom moet je de hele dag aan staan? Het is namelijk al heel lang bekend dat vertragen, lummelen of niets doen belangrijk is voor het verwerken van informatie, zelfreflectie, creativiteit en herstel. En toch heerst er een verbod op vertragen. Zeker niet alleen op school, maar ook in het volwassen leven. Of misschien wel juíst in het volwassen leven.

   lees verder

   0 Reacties

   Verzend een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Tweet
   Share
   Share
   Pin