0622085477 jana@kalendova.nl
      Home » Blog » Geen categorie » Kracht zit in eenvoud

      Kracht zit in eenvoud

      door | 21 dec, 2022 | Craniosacraal behandeling, Geen categorie

      Groots en meeslepend leven, dát wilde ik vroeger. Ik wist niet hoe en het leek me erg vermoeiend, maar toch dacht ik dat ik niet geleefd had voordat mijn leven groots en meeslepend zou zijn.

      Bij therapie dacht ik hetzelfde, grote veranderingen, grote stappen en liefst heel snel met behulp van een alwetende therapeut die alles voor me zou oplossen. Inmiddels weet ik wel beter. Ik geloof niet in ‘quick fixes’, ik geloof in diepgang en duurzaamheid. Laat die alwetende therapeut -als die al bestaat- maar zitten, doe mij maar de wijsheid en het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

      Uiteindelijk doe je het zelf, maar je hebt iemand nodig die jouw proces begeleidt om door weerstanden en blokkades heen te raken; de volgende stap te kunnen nemen. Die therapeut is niet alwetend, maar nieuwsgierig en open. Die therapeut zet jou in je kracht. Stap voor stap in het tempo dat jouw systeem aan kan.

      Het eigen tempo is belangrijk zodat je niet wordt overvoerd, maar ook niet wordt afgeremd. Soms gaat dat snel en soms heb je het nodig om lang stil te staan om een proces te laten rijpen. Zo gaat het ook bij de cliënt van vanmorgen. Zij laat al een jaar of 60 anderen op de voorgrond treden. Als vanzelfsprekend trekt ze zich terug. Toch voel ik een enorme kracht in haar, het kost haar alleen moeite om daar zelf bij te komen. Als kind heeft ze geleerd om zichzelf onzichtbaar te maken. Dat was toen een noodzakelijke overlevingsstrategie die haar nu niet meer dient. Het maakt haar moe om voortdurend op haar hoede te moeten zijn en zich te moeten verstoppen. Ze heeft het dappere besluit genomen om daar nu definitief mee af te rekenen.

      ‘Definitief’ en ‘afrekenen’ is misschien iets te groots en te meeslepend. Stap voor stap leid ik haar in meerdere sessies naar de essentie van haar blokkade. Het is als het afpellen van een ui, ze komt elke keer weer een laagje dieper. Stap voor stap zonder overweldigd te worden door ontembare angst. Het lijkt rustig te kabbelen, maar bij elke volgende sessie hoor ik hoe groot de stappen zijn die ze tussen onze sessies zet.

      Vandaag stonden we een tijd stil bij een blokkade waar ze bijna niet bij kon komen en ineens toch heel even wel. Ze wimpelde dat snel weg. ‘Ach, ik voelde het maar heel even voorbij komen’ zei ze. Ik vond het nogal wat om voor het eerst van je leven in contact te komen met een blokkade die al op hele jonge leeftijd is ontstaan. Dit was een belangrijk moment in haar sessie.

      Je zou dat groots en meeslepend kunnen noemen, maar uiteindelijk gaat het om de kracht van de eenvoud. Als iets te groots is om te bevatten, zal het niet landen. Wanneer een stap in jouw proces achteraf eenvoudig lijkt, was dat de stap die jij op dat moment kon maken om verder te kunnen komen in jouw proces. Albert Einstein zei ´If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough´.

      Soms geven de subtiele veranderingen tijdens een cranio sessie de grootste doorbraken. Kracht zit in de eenvoud.

      Inspiratie en informatie

      Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

      Recente blogs

      Gerelateerde artikelen

      De stilte in jezelf

      De stilte in jezelf

      Wanneer de cliënt na afloop weer rechtop zit heerst er stilte en rust. Als hij uiteindelijk spreekt komen de woorden langzaam en hij beperkt zich tot de essentie. ‘Dit is waar ik al die tijd naar op zoek was en nu heb ik ervaren dat het er altijd al is geweest: de stilte in mijzelf”.

      lees verder
      Vertragen

      Vertragen

      Voor je uit staren, gewoon in het niets, met een leeg hoofd. Wie kan dat nog? Op de lagere school was ik daar een meester in. Dan werd ik vaak wakker geschud door de juf. Ik vond dat uitermate storend en begreep het niet. Waarom moet je de hele dag aan staan? Het is namelijk al heel lang bekend dat vertragen, lummelen of niets doen belangrijk is voor het verwerken van informatie, zelfreflectie, creativiteit en herstel. En toch heerst er een verbod op vertragen. Zeker niet alleen op school, maar ook in het volwassen leven. Of misschien wel juíst in het volwassen leven.

      lees verder
      Wat voel jij?

      Wat voel jij?

      Als kind had ik vaak last van mijn maag. Dat kon zo erg worden dat ik doodziek op bed lag met een teiltje ernaast. Ik had wel in de gaten dat het gebeurde nadat ik me erg druk had gemaakt, maar alle signalen die daaraan voorafgingen drongen niet tot mijn bewustzijn door. Mijn lichaam ging dan steeds harder schreeuwen totdat het werd gehoord. Ik voelde de signalen pas als ik niet meer verder kon.
      Mijn cliënten zijn ook vaak het contact met hun lichaam kwijt. Soms zijn ze zich daarvan bewust, soms ook niet. ‘Wat voel je op deze plek?’ is een vraag die ik geregeld stel tijdens een cranio sessie. Een belangrijke vraag om mensen weer in contact te brengen met hun lichaam en weer te laten luisteren naar wat hun lichaam te vertellen heeft.

      lees verder

      0 Reacties

      Verzend een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Tweet
      Share
      Share
      Pin