0622085477 jana@kalendova.nl
   Home » Blog » Geen categorie » Kracht zit in eenvoud

   Kracht zit in eenvoud

   door | 21 dec, 2022 | Craniosacraal behandeling, Geen categorie

   Groots en meeslepend leven, dát wilde ik vroeger. Ik wist niet hoe en het leek me erg vermoeiend, maar toch dacht ik dat ik niet geleefd had voordat mijn leven groots en meeslepend zou zijn.

   Bij therapie dacht ik hetzelfde, grote veranderingen, grote stappen en liefst heel snel met behulp van een alwetende therapeut die alles voor me zou oplossen. Inmiddels weet ik wel beter. Ik geloof niet in ‘quick fixes’, ik geloof in diepgang en duurzaamheid. Laat die alwetende therapeut -als die al bestaat- maar zitten, doe mij maar de wijsheid en het zelf-herstellend vermogen van het lichaam.

   Uiteindelijk doe je het zelf, maar je hebt iemand nodig die jouw proces begeleidt om door weerstanden en blokkades heen te raken; de volgende stap te kunnen nemen. Die therapeut is niet alwetend, maar nieuwsgierig en open. Die therapeut zet jou in je kracht. Stap voor stap in het tempo dat jouw systeem aan kan.

   Het eigen tempo is belangrijk zodat je niet wordt overvoerd, maar ook niet wordt afgeremd. Soms gaat dat snel en soms heb je het nodig om lang stil te staan om een proces te laten rijpen. Zo gaat het ook bij de cliënt van vanmorgen. Zij laat al een jaar of 60 anderen op de voorgrond treden. Als vanzelfsprekend trekt ze zich terug. Toch voel ik een enorme kracht in haar, het kost haar alleen moeite om daar zelf bij te komen. Als kind heeft ze geleerd om zichzelf onzichtbaar te maken. Dat was toen een noodzakelijke overlevingsstrategie die haar nu niet meer dient. Het maakt haar moe om voortdurend op haar hoede te moeten zijn en zich te moeten verstoppen. Ze heeft het dappere besluit genomen om daar nu definitief mee af te rekenen.

   ‘Definitief’ en ‘afrekenen’ is misschien iets te groots en te meeslepend. Stap voor stap leid ik haar in meerdere sessies naar de essentie van haar blokkade. Het is als het afpellen van een ui, ze komt elke keer weer een laagje dieper. Stap voor stap zonder overweldigd te worden door ontembare angst. Het lijkt rustig te kabbelen, maar bij elke volgende sessie hoor ik hoe groot de stappen zijn die ze tussen onze sessies zet.

   Vandaag stonden we een tijd stil bij een blokkade waar ze bijna niet bij kon komen en ineens toch heel even wel. Ze wimpelde dat snel weg. ‘Ach, ik voelde het maar heel even voorbij komen’ zei ze. Ik vond het nogal wat om voor het eerst van je leven in contact te komen met een blokkade die al op hele jonge leeftijd is ontstaan. Dit was een belangrijk moment in haar sessie.

   Je zou dat groots en meeslepend kunnen noemen, maar uiteindelijk gaat het om de kracht van de eenvoud. Als iets te groots is om te bevatten, zal het niet landen. Wanneer een stap in jouw proces achteraf eenvoudig lijkt, was dat de stap die jij op dat moment kon maken om verder te kunnen komen in jouw proces. Albert Einstein zei ´If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough´.

   Soms geven de subtiele veranderingen tijdens een cranio sessie de grootste doorbraken. Kracht zit in de eenvoud.

   Inspiratie en informatie

   Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

   Recente blogs

   Gerelateerde artikelen

   Adembenemend

   Adembenemend

   Apneu beneemt je letterlijk de adem. Mensen met slaapapneu stoppen tijdens hun slaap met ademen gedurende tientallen seconden. Sommige mensen hebben zelfs ademstops van meer dan een minuut. Dit kan vijf keer per uur gebeuren, maar ik heb ook cliënten die meer dan 70 ademstops per uur hebben. De gevolgen van ademstops zijn slopend, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.
   Frits viel in de categorie ‘ernstige apneu’. Hij zat niet lekker in zijn vel en daarom kwam hij bij Kalendová terecht voor cranio behandelingen. Eerst vanwege een andere reden, maar geleidelijk verschoof de aandacht zich naar zijn apneu.

   lees verder
   Woede

   Woede

   Mijn cliënt wordt boos, heel boos. In eerste instantie wordt de boosheid op mij gericht. Haar boosheid raakt mij niet. Ik ben aanwezig als behandelaar, het gaat niet om mijn persoon. Dus ik blijf aanwezig en in contact met het stuk in haar dat om ruimte vecht.

   lees verder
   Geef jezelf een stem

   Geef jezelf een stem

   ´Het thema voor de cranio sessie van vandaag is mijn gevoel laten spreken´ zei mijn cliënt. ‘Daar gaat het eigenlijk al de afgelopen twee weken over.’ Van jongs af aan laat hij zich leiden door de behoeftes van anderen. Pas sinds kort kan hij zijn eigen gevoel de voorrang geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar hij voelt hoeveel ruimte en rust hem dat geeft en welk effect dat heeft op zijn relaties.

   lees verder

   0 Reacties

   Verzend een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Tweet
   Share
   Share
   Pin