0622085477 jana@kalendova.nl
      Home » Blog » Craniosacraal behandeling » De stilte in jezelf

      De stilte in jezelf

      door | 16 jun, 2024 | Craniosacraal behandeling

      Een nieuwe cliënt ontmoeten is altijd leuk en verassend. Welk verhaal neemt iemand mee en met welke verwachtingen komt hij of zij?
      Deze cliënt is een spraakwaterval. Hij komt binnen, gaat midden op het ronde kleed staan en steekt van wal. Voor mijn gevoel ergens midden in een verhaal want ik zie nog even geen kop en staart in zijn betoog. Ik bied hem een stoel aan in de hoop dat er dan meer rust komt. ‘Wil je thee?’ vraag ik in de verwachting dat drinken en praten tegelijk onmogelijk is. Helaas, de thee wordt koud en de woorden blijven over elkaar heen buitelen.

      Na een tijdje voel ik onrust in mijn lijf en pak ik de regie terug. Ik heb informatie nodig voordat ik de behandeling kan starten. Tot zover is het mij nog niet eens duidelijk wat de cliënt van de behandeling verwacht. Ik stel korte gesloten vragen. Vragen die in principe eenvoudig te beantwoorden zijn zoals ‘wat is je telefoonnummer’ en ‘hoeveel kinderen heb je’. Zelfs nu slaagt deze cliënt erin om geen duidelijke antwoorden te geven, maar wel uit te wijden over zaken die op dit moment (voor mij) niet belangrijk zijn.

      Wat mij wel duidelijk wordt is dat de cliënt gemakkelijk over anderen praat en moeilijk over zichzelf. Ook wordt duidelijk dat de verhalen veel over zijn prestaties gaan en over vriendschappen met hooggeplaatste personen. Status en prestaties zijn dus belangrijk. Goed, dat geeft in ieder geval een idee over de richting waarin de behandeling zal gaan.

      Gezien de tijd die ons nog rest in deze sessie nodig ik de cliënt uit om plaats te nemen op mijn behandeltafel. Voordat ik iemand aanraak vraag ik daar altijd toestemming voor. In het ideale geval voelt een cliënt eerst voordat hij antwoord geeft. Deze cliënt zegt meteen dat het oké is, dat alles oké is. Dat klinkt heel aardig, maar het is niet het antwoord waarop ik hoop. Wat het lichaam betreft is namelijk niet elke aanraking zomaar oké. Cranio gaat over contact met het lichaam, dus eerst voelen en luisteren naar het lichaam, dan pas reageren. Toch begin ik met de eerste aanraking om de cliënt te helpen om in zijn lichaam en uit zijn hoofd te komen.

      Even gaat door me heen dat ik deze cliënt misschien niet kan helpen. Deze gedachte laat ik vervolgens los en ik vertrouw op cranio. De ervaring leert dat cranio altijd brengt wat op dat moment nodig is. Dat blijkt ook deze keer weer.

      Wanneer de cliënt na afloop weer rechtop zit heerst er stilte en rust. Als hij uiteindelijk spreekt komen de woorden langzaam en hij beperkt zich tot de essentie. ‘Dit is waar ik al die tijd naar op zoek was en nu heb ik ervaren dat het er altijd al is geweest: de stilte in mijzelf”.

      Inspiratie en informatie

      Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

      Recente blogs

      Gerelateerde artikelen

      Vertragen

      Vertragen

      Voor je uit staren, gewoon in het niets, met een leeg hoofd. Wie kan dat nog? Op de lagere school was ik daar een meester in. Dan werd ik vaak wakker geschud door de juf. Ik vond dat uitermate storend en begreep het niet. Waarom moet je de hele dag aan staan? Het is namelijk al heel lang bekend dat vertragen, lummelen of niets doen belangrijk is voor het verwerken van informatie, zelfreflectie, creativiteit en herstel. En toch heerst er een verbod op vertragen. Zeker niet alleen op school, maar ook in het volwassen leven. Of misschien wel juíst in het volwassen leven.

      lees verder
      Ontheemd

      Ontheemd

      Wij ontmoetten elkaar voor het eerst in een restaurant. Ik was gast en zij werkte in de bediening. Terwijl ze de bestelde drankjes neerzette viel het op dat Nederlands niet haar moedertaal was. We vroegen waar ze vandaan kwam. ´Ukrain, five months´ was haar antwoord. Ik was onder de indruk. Gevlucht uit Oekraïne, vijf maanden in Nederland en al volop aan het werk en ondertussen de Nederlandse taal leren.

      lees verder
      Thuis

      Thuis

      Wanneer voel je je thuis? Wanneer ben je thuis? Is het genoeg om een plek te hebben waar je kunt wonen? Heb je familie en vrienden in de buurt nodig om je thuis te voelen? Voor mij heeft thuis te maken met de plek waar ik mijn wortels kan verankeren.

      lees verder

      0 Reacties

      Verzend een reactie

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Tweet
      Share
      Share
      Pin