0622085477 jana@kalendova.nl
   Home » Blog » Apneu » Adembenemend

   Adembenemend

   door | 12 jan, 2023 | Apneu, Craniosacraal behandeling

   Apneu beneemt je letterlijk de adem. Mensen met slaapapneu stoppen tijdens hun slaap met ademen gedurende tientallen seconden. Sommige mensen hebben zelfs ademstops van meer dan een minuut. Dit kan vijf keer per uur gebeuren, maar ik heb ook cliënten die meer dan 70 ademstops per uur hebben. De gevolgen van ademstops zijn slopend, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.

   Frits viel in de categorie ‘ernstige apneu’. Daarom heeft hij een cpap gekregen om mee te slapen. Dat is een ademmasker waarmee, onder iets verhoogde druk, lucht wordt ingeblazen waardoor er geen of veel minder ademstops voorkomen. Frits kon niet aan het slapen met zijn masker wennen, vond het niet ‘sexy’ voor zijn partner. Uiteindelijk heeft hij zijn cpap aan de wilgen gehangen. Helaas bleef hij ook weg bij zijn behandelend arts. Dat is niet verstandig, maar Frits zag de ernst van de situatie nog niet in. Hij zat duidelijk in de ontkenningsfase.

   Frits zat niet lekker in zijn vel en daarom kwam hij bij Kalendová terecht voor cranio behandelingen. Eerst vanwege een andere reden, maar geleidelijk verschoof de aandacht zich naar zijn apneu. Zo werd Frits mijn eerste cliënt met slaapapneu. In het begin viel hij direct in slaap en begon te snurken zodra hij op de behandeltafel lag. Ook had hij veel ademstops. Ik heb ze nooit geteld, maar ik denk dat het er minimaal 30 per sessie waren.

   Standaard in slaap vallen op de behandeltafel kan twee redenen hebben: oververmoeidheid of onttrekken aan de behandeling. In het geval van Frits waren beide oorzaken aan de orde. Apneu voorkomt dat je in een diepe herstelslaap terecht komt. Je maakt daardoor nooit de normale slaapcyclus af en zo kom je chronisch slaap tekort. Mensen met apneu vallen vaak in slaap op momenten dat het niet uitkomt zoals tijdens visite op de bank, aan het bureau op het werk en zelfs achter het stuur van de auto. Onbewust onttrok Frits zich ook aan hetgeen hem raakte tijdens de behandeling. Met zijn verstand wilde Frits dolgraag de behandeling aangaan, maar zijn lichaam was daar nog niet van overtuigd en nam geregeld een pauze door in slaap te vallen.

   Tijdens een behandeling volg ik altijd wat het systeem van de cliënt aangeeft. Samen namen we kleine stapjes en kwam er langzaam meer ruimte voor emoties en voor het opruimen van blokkades en oude overtuigingen die Frits niet meer dienden. Hierdoor kwam er ook meer ademruimte.

   Frits is iemand die zijn demonen recht in de ogen kijkt en weet dat er achter elke weerstand meer vrijheid ligt. Elke keer als we een behandeldoel hebben bereikt wil Frits nog een laag dieper. Met cranio kan dat over het algemeen en zolang we een realistisch volgend doel kunnen vaststellen, gaan we nog steeds de diepte in met cranio.

   Frits gaat tijdens de behandeling in no-mind, maar valt niet meer in slaap. No-mind is een toestand waarin het hoofd uit staat en het lichaam kan regenereren. Het is een toestand van niets en alles tegelijk die specifiek is voor een cranio behandeling. Tijdens de sessies snurkt Frits nog maar zelden en als hij het doet is het zacht. Ook heeft hij geen ademstops meer. Alleen nog een enkele keer ’s nachts in zijn slaap. Inmiddels niet meer elke nacht en àls er ademstops zijn dan zijn het er een paar verspreid over de hele nacht.

   Frits heeft een adembenemend mooie route afgelegd waarin ik hem mocht begeleiden. Hij heeft mij er toe gebracht dat ik vol vertrouwen cliënten met apneu begeleid. Niet iedereen zal hetzelfde resultaat bereiken als Frits. Ieders verhaal en vertrekpunt is anders. Soms kan ik helpen met het accepteren van het ademmasker, soms met het herstellen van de schade van jarenlang onbehandelde apneu, soms gaat het herstel zo ver als bij Frits. De reis van elke cliënt is uniek, de moeite waard en elke keer weer adembenemend mooi.

   Inspiratie en informatie

   Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

   Recente blogs

   Gerelateerde artikelen

   Ontheemd

   Ontheemd

   Wij ontmoetten elkaar voor het eerst in een restaurant. Ik was gast en zij werkte in de bediening. Terwijl ze de bestelde drankjes neerzette viel het op dat Nederlands niet haar moedertaal was. We vroegen waar ze vandaan kwam. ´Ukrain, five months´ was haar antwoord. Ik was onder de indruk. Gevlucht uit Oekraïne, vijf maanden in Nederland en al volop aan het werk en ondertussen de Nederlandse taal leren.

   lees verder
   Geef jezelf een stem

   Geef jezelf een stem

   ´Het thema voor de cranio sessie van vandaag is mijn gevoel laten spreken´ zei mijn cliënt. ‘Daar gaat het eigenlijk al de afgelopen twee weken over.’ Van jongs af aan laat hij zich leiden door de behoeftes van anderen. Pas sinds kort kan hij zijn eigen gevoel de voorrang geven. Dat gaat met vallen en opstaan, maar hij voelt hoeveel ruimte en rust hem dat geeft en welk effect dat heeft op zijn relaties.

   lees verder
   Veiligheid

   Veiligheid

   Ze geeft me een hand, gaat zitten en ik zie haar bevriezen. Het is duidelijk dat er veel verscholen zit achter deze perfecte buitenkant. Het kleine meisje in haar heeft niet de erkenning gekregen die ze nodig had om veilig op te groeien. Hierdoor voelt ze zich altijd onveilig en is ze extreem kritisch op zichzelf. Cliënten die veiligheid missen komen op mijn pad en dat is niet voor niets.

   lees verder

   0 Reacties

   Verzend een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Tweet
   Share
   Share
   Pin