0622085477 jana@kalendova.nl
      Home » Blog » Apneu » Adembenemend

      Adembenemend

      door | 12 jan, 2023 | Apneu, Craniosacraal behandeling

      Apneu beneemt je letterlijk de adem. Mensen met slaapapneu stoppen tijdens hun slaap met ademen gedurende tientallen seconden. Sommige mensen hebben zelfs ademstops van meer dan een minuut. Dit kan vijf keer per uur gebeuren, maar ik heb ook cliënten die meer dan 70 ademstops per uur hebben. De gevolgen van ademstops zijn slopend, niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.

      Frits viel in de categorie ‘ernstige apneu’. Daarom heeft hij een cpap gekregen om mee te slapen. Dat is een ademmasker waarmee, onder iets verhoogde druk, lucht wordt ingeblazen waardoor er geen of veel minder ademstops voorkomen. Frits kon niet aan het slapen met zijn masker wennen, vond het niet ‘sexy’ voor zijn partner. Uiteindelijk heeft hij zijn cpap aan de wilgen gehangen. Helaas bleef hij ook weg bij zijn behandelend arts. Dat is niet verstandig, maar Frits zag de ernst van de situatie nog niet in. Hij zat duidelijk in de ontkenningsfase.

      Frits zat niet lekker in zijn vel en daarom kwam hij bij Kalendová terecht voor cranio behandelingen. Eerst vanwege een andere reden, maar geleidelijk verschoof de aandacht zich naar zijn apneu. Zo werd Frits mijn eerste cliënt met slaapapneu. In het begin viel hij direct in slaap en begon te snurken zodra hij op de behandeltafel lag. Ook had hij veel ademstops. Ik heb ze nooit geteld, maar ik denk dat het er minimaal 30 per sessie waren.

      Standaard in slaap vallen op de behandeltafel kan twee redenen hebben: oververmoeidheid of onttrekken aan de behandeling. In het geval van Frits waren beide oorzaken aan de orde. Apneu voorkomt dat je in een diepe herstelslaap terecht komt. Je maakt daardoor nooit de normale slaapcyclus af en zo kom je chronisch slaap tekort. Mensen met apneu vallen vaak in slaap op momenten dat het niet uitkomt zoals tijdens visite op de bank, aan het bureau op het werk en zelfs achter het stuur van de auto. Onbewust onttrok Frits zich ook aan hetgeen hem raakte tijdens de behandeling. Met zijn verstand wilde Frits dolgraag de behandeling aangaan, maar zijn lichaam was daar nog niet van overtuigd en nam geregeld een pauze door in slaap te vallen.

      Tijdens een behandeling volg ik altijd wat het systeem van de cliënt aangeeft. Samen namen we kleine stapjes en kwam er langzaam meer ruimte voor emoties en voor het opruimen van blokkades en oude overtuigingen die Frits niet meer dienden. Hierdoor kwam er ook meer ademruimte.

      Frits is iemand die zijn demonen recht in de ogen kijkt en weet dat er achter elke weerstand meer vrijheid ligt. Elke keer als we een behandeldoel hebben bereikt wil Frits nog een laag dieper. Met cranio kan dat over het algemeen en zolang we een realistisch volgend doel kunnen vaststellen, gaan we nog steeds de diepte in met cranio.

      Frits gaat tijdens de behandeling in no-mind, maar valt niet meer in slaap. No-mind is een toestand waarin het hoofd uit staat en het lichaam kan regenereren. Het is een toestand van niets en alles tegelijk die specifiek is voor een cranio behandeling. Tijdens de sessies snurkt Frits nog maar zelden en als hij het doet is het zacht. Ook heeft hij geen ademstops meer. Alleen nog een enkele keer ’s nachts in zijn slaap. Inmiddels niet meer elke nacht en àls er ademstops zijn dan zijn het er een paar verspreid over de hele nacht.

      Frits heeft een adembenemend mooie route afgelegd waarin ik hem mocht begeleiden. Hij heeft mij er toe gebracht dat ik vol vertrouwen cliënten met apneu begeleid. Niet iedereen zal hetzelfde resultaat bereiken als Frits. Ieders verhaal en vertrekpunt is anders. Soms kan ik helpen met het accepteren van het ademmasker, soms met het herstellen van de schade van jarenlang onbehandelde apneu, soms gaat het herstel zo ver als bij Frits. De reis van elke cliënt is uniek, de moeite waard en elke keer weer adembenemend mooi.

      Inspiratie en informatie

      Mijn verwondering, ervaringen en overpeinzingen in mijn werk deel ik graag met jou

      Recente blogs

      Gerelateerde artikelen

      Lichtvoetig

      Lichtvoetig

      Sommige cliënten komen al te lichtvoetig binnen. Ze zweven bijna letterlijk boven de grond. Lichaam en geest lijken van elkaar gescheiden om de pijn die zich heeft vastgezet in hun lichaam niet te hoeven voelen.

      Lees meer
      Wat voel jij?

      Wat voel jij?

      Als kind had ik vaak last van mijn maag. Dat kon zo erg worden dat ik doodziek op bed lag met een teiltje ernaast. Ik had wel in de gaten dat het gebeurde nadat ik me erg druk had gemaakt, maar alle signalen die daaraan voorafgingen drongen niet tot mijn bewustzijn door. Mijn lichaam ging dan steeds harder schreeuwen totdat het werd gehoord. Ik voelde de signalen pas als ik niet meer verder kon.
      Mijn cliënten zijn ook vaak het contact met hun lichaam kwijt. Soms zijn ze zich daarvan bewust, soms ook niet. ‘Wat voel je op deze plek?’ is een vraag die ik geregeld stel tijdens een cranio sessie. Een belangrijke vraag om mensen weer in contact te brengen met hun lichaam en weer te laten luisteren naar wat hun lichaam te vertellen heeft.

      Lees meer
      Overtuigingen

      Overtuigingen

      Ze voelt zich vaak eenzaam en ze begrijpt dat contact leggen met anderen van haar moet uitgaan. Toch lukt het haar niet om nieuwe mensen open tegemoet te treden. ‘Ik weet het allemaal wel, maar het lukt me maar niet om ernaar te handelen’ zegt ze. Geregeld hoor ik dat zeggen in mijn praktijk. Mijn cliënten weten veelal veel over zichzelf en hebben al veel aan zichzelf gewerkt. Toch lukt het niet om bepaalde patronen of overtuigingen te veranderen. Het hoofd lijkt los te staan van de rest van het lichaam.

      Lees meer

      0 reacties

      Een reactie versturen

      Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Tweet
      Share
      Share
      Pin